Bouwen aan de toekomst
Ik begeleid organisaties en teams middels Serious Play 3D sessie. Deze sessies zijn gericht op samenwerking, ontwikkel vraagstukken of uitvoerings- procesknelpunten. De sessies zijn gericht op inzicht over samenwerkingscommunicatie en/of het vinden van creatieve en innovatieve invalshoeken en oplossingen.
Johan Roos en Bart Victor creëerden halverwege de jaren negentig het concept “serious play” als manier om managers in staat te stellen hun bedrijf te beschrijven, te creëren en uit te dagen. Met groot succes. Vele organisaties hebben deze werkvorm toegepast omdat het resultaat breder en innovatiever is dan de reguliere vergadertafel.
Waarom is deze methode zo effectief?
- Samengaan van handen en hoofd: door het bouwen van situaties, verhalen, modellen worden er nieuwe verbinding tussen neuronen in de linker- en rechterhersenhelft tot stand gebracht.
- Iedereen doet mee: uit onderzoek blijkt dat bij veel vergaderingen de 20/80 regel opgaat. 20% van de mensen is 80% aan het woord. Met als resultaat een matige participatie en dus ook matig gebruik van ieders capaciteit en potentie. Ieders inbreng doet ertoe!
- Nieuwe kennis: kennis slaat zich op allerlei manieren op in ons brein. Doordat je fysiek bouwt, blijven gedeelde inzichten en conclusies lang in het geheugen aanwezig.
- Systhemisch inzicht: door zowel individueel als gezamenlijk te bouwen en je speelveld kaart te brengen, leer je het systeem vanuit een ander perspectief zien.
- Organisatie en Individu: mensen zijn loyaal aan zijn eigen normen, waarden en levensvisie. Door deze zaken te koppelen aan het gezamenlijke organisatiedoel, bouw je aan bestendige duurzame samenwerkingen en organisaties.
- Doorbreken patronen: de methode geeft inzicht, legt patronen bloot en heeft middelen in handen om te komen tot nieuwe (innovatieve) oplossingen.
Zelf een keer aan de slag met Lego Serious Play?
De Serious Play die ik toepas is een mengeling (eclectische toepassing) van verschillende theorieën en methodes zoals: transformationeel verandermanagement, organisatieopstelling, deep democracy en actieonderzoek. Inspiratiebronnen daarvoor zijn o.a.: Otto Sharmer, Patrick Lencioni, Simon Sinek, Ricardo Semler en Joe Dispenza. De sessie wordt op maat samengesteld in afstemming met de klant, afhnakelijk van het gewenste doel.